Brutna länkar

Hur kan man undvika brutna länkar?

Denna artikel har migrerats från en tidigare version av vår webbplats och kan därför avvika i utseende och funktionalitet.


Tänkte i den här artikeln ge lite tips till webbredaktören på hur man undviker brutna länkar efter att man gjort om sajtstrukturen alternativt byggt en helt ny sajt. För att du ska kunna göra det effektivt tänkte jag även tipsa om ett bra SEO-verktyg som jag ofta använder i våra webbprojekt, läs vidare så berättar jag mer!

Uppskattad lästid : 12 minuter

Gå till avsnitt

Key takeaways

  • Länkstrukturen är något man ständigt måste jobba med på en sajt för att hålla den relevant.
  • Ett tips på seo verktyg som kan hjälpa till med länkvalidering och optimering.

Synlighet och tillgänglighet av en sajt

En bra struktur, hierarki, på sin sajt är en viktig del i att göra den lätt att förstå, lätt att hitta på, men även lätt att hitta till och därmed lätt för sökmotorerna att förstå. Det finns många parametrar som bestämmer det här, som vi säkerligen får anledning att återkomma till, men utöver att länkstrukturen ska vara bra så ska den även vara hel. Det gäller ju inte bara för besökare som inte vill mötas av brutna länkar utan det påverkar även SEO över tid. Det här är något som den här artikeln tänkte belysa och ge lite tips på hur man kan föregå och vara förberedd på.

När uppstår behovet att jobba med länkarna?

Att jobba med länkstrukturen på en sajt är något man kontinuerligt måste jobba med. Det är lätt att glömma bort, men behoven hos användarna och konkurrensen förändras ständigt. Strukturen och innehållet man skapade vid lanseringen av sajten kanske inte alls möter behoven just nu, eller så gör det det, men det går bara inte att hitta för användarna.

Utöver att få en bra bild av sajt strukturen och ständigt jobba med att optimera det, så är det viktigt att hålla koll på om man har några länkar som har slutat fungera eller pekar till nedlåsta sidor. Så att ha ett arbetssätt där en uppdaterad länkkarta ingår är nyckeln till framgång för att hitta brutna länkar.

Ibland kan det vara enklare att följa i videoformat

Gjorde en första vlogg kring SEO-optimering för webbredaktörer. Vad tycker ni om formatet, funkar det? Kom gärna med konstruktiv kritik då jag gärna förbättra och förädlar, eller med frågor och idéer på nya ämnen.

Hur jag jobbar med SeoTools for Excel för att hålla koll på brutna länkar

Första steget är att skapa en bild av sajtens länkar och länkstruktur. Det är användbart i det dagliga arbetet med att optimera och säkerställa att vi har rätt innehåll, samt även när vi lanserar en ny sajt/struktur för att säkerställa att vi minimerar antal brutna länkar. Ibland vill man faktiskt ha kvar de bruna länkarna, inte för en användare, men ett exempel är när man faktiskt vill att sökmotorerna ska ta bort en sida från indexet så kan det snabba på processen.

Det finns många sätt att göra det, där ett bland många exempel är Google Search Console, men jag vill tipsa om ett annat verktyg för seo som heter SeoTools for Excel, vilket jag även kommer använda i exemplet nedan. Vill tillägga att det här är inte ett betalt samarbete utan jag använder verktyget då det är genuint smidigt!

Steg 1 - indexera sajten och skapa ett nuläge

  1. Öppna Excel
  2. Gå till fliken SeoTools for Excel
  3. Välj Spider (spindel)
  4. Skapa en rapport och välj de kolumner du är intresserad av.

Som resultat får vi en lista med de egenskaper som vi har valt.

Det här är en bra utgångspunkt och som du ser så finns det i SeoTools for Excel många verktyg man kan använda för att jobba med sitt innehåll och optimera det. Några exempel är att koppla på antal sidvisningar från Google Analytics, eller genom Majestic se hur varje individuell sida rankar och faktiskt besöks. På det sättet kan man ta bort eller ändra om det innehållet som inte används.

Steg 2 - hålla koll på brutna länkar

I den här artikeln ska vi fokusera på hur vi kan hålla koll på brutna länkar och det enklaste är att titta på HttpStatus-koden.

Det finns massor av statuskoder som http-protokollet ger som svar, vilket du kan läsa mer om här på Wikipedia. De som vi ska fokusera på är:

  • 200 ok är ett positivt svar och visar att sidan finns och svarar
  • 3xx redirection och då specifikt 301 Moved Permanently och 302 Found (Previously moved permanently)
  • 4xx client error och mer specifikt 404 Not found

Genom att lägga till en egenskap som visar HttpStatusen får jag enkelt svar om sidan är bruten eller inte.

Jag kan antingen göra det när jag skapar rapporten ovan, alternativt använda funktionerna man får tillgängliga i Excel när man har tillägget SeoTools for Excel. Jag väljer det senare eftersom jag redan har en rapport.

SeoTools for Excel - indexera en sajt

Och när jag sedan exekverar det här så får man statuskoden returnerat.

SeoTools for Excel - indexera en sajt

Här ser vi att vår länk till karriärsidan vidarebefordrar besökaren till en extern länk, vilket är helt okej i det här fallet. En bruten länk, vilken kan uppkomma genom att en sida tagits bort eller flyttats om i strukturen, skulle jag få information om när jag kör min rapport.

Sen har jag i Excel gjort enklar regler som färglägger brutna länkar så att man får en bra överblick.

Steg 3 - säkerställa att vår nya sajtstruktur inte har brutna länkar

Precis som i steget ovan kan vi enkelt hålla koll på att vår nya struktur/vår nya sajt faktiskt tar med sig det uppbyggda länkkapitalet. Då vill vi ha listan på nuvarande struktur enligt ovan tillgänglig, och sedan köra rapporten mot den nya strukturen. Utöver att det är lämpligt att testköra en ny sajtstruktur, så är det ett ypperligt sätt att identifiera de förändringar som gjorts och därmed behöver korrigeras.

Genom att enkelt modifiera länkarna ovan och byta ut domänen mot testmiljön och köra rapporten igen så får man en bra överblick var vi behöver lägga in ompekningar. Genom att iterera processen att testa och lägga in ompekningar kommer förr eller senare fram till att man är nöjd och har så få brutna länkar som möjligt.

Att lägga in ompekningar är högst beroende av hur uppsättningen ser ut och vilken plattform det är (asp.net etc.). På en ASPNET-baserad webbsajt är det ganska vanligt att lägga in det i web.config. Man skapar så kallade "rewrite rules", men det kan vara ganska tidsödande om det är en stor sajt med många förändringar.

Ett tips för att effektivisera det är ett Regex-uttryck som en kollega skrev tidigare (på engelska): "Regular expressions in your toolbox" . Då kan man enkelt utiffrån den Excel-lista vi har genererat ovan lägga till en kolumn med mål-URL. Sedan genererar man ompekningsreglerna genom Regex-uttrycket och kan på det sättet få ett väldigt enkelt flöde. Vill också passa på att tipsa om en annan artikel om hur man kan använda regex för att verifiera länkar som min kollega har skrivit: Regex i vardagen.

Nästa steg är så klart att med vårt SEO program validera att vi inte bara får en HttpStatus 200 utan även att det kommer till målsidan, vilket man kan göra med lite Excel-magi i kombination med regler som SeoTools for Excel ger oss.

Summering

Hoppas att den här artikeln gav lite insikter i varför man bör jobba med länkstrukturen. Ständigt jobba bort brutna länkar och ett tips på verktyg hur man kan få hjälp med det här.

Om du har mer frågor eller vill ha hjälp att komma igång, hör av dig om inte annat för att bolla idéer!