UX-metoder: Crazy8


I den här serien kommer jag skriva om olika UX-metoder som kan användas för att ta reda på mer information om användarna och deras beteendemönster men även metoder som tar UX-arbetet framåt. Den här handlar om Crazy8. Vad är det för något och hur kan metoden användas?

Uppskattad lästid : 4 minuter

Gå till avsnitt

Key takeaways

  • Använd Crazy8 som metod om du vill skissa fram snabba och kreativa lösningar från alla i teamet
  • Metoden går att variera väldigt mycket och det går även att köra flera omgångar efter varandra.

Vad är Crazy8 och när kan den användas?

Genom att använda Crazy8 som en metod i början av idé-stadiet ökar chansen att många idéer kommer fram på väldigt kort tid genom snabbt skissande under tidspress (8 minuter). Målet med metoden är att ta fram flera olika lösningar på din utmaning och att det är flera personer i teamet med olika bakgrunder som tar fram lösningar tillsammans. Genom att låta kreativiteten och konstiga och ibland omöjliga lösningar komma fram är det större chans att andra, realistiska men kanske mer innovativa lösningar också kommer fram. Men något som kan vara bra att komma ihåg är att ingen idé är fel i den här metoden. Det kan vara idéer som inte alls bör användas men det kan även vara här det vinnande konceptet kommer fram genom att tänka utanför den berömda boxen.

Hur fungerar det i praktiken?

Börja med att bestämma vilket problem ni vill lösa, sedan får alla i teamet ett papper var som de viker eller ritar i åtta lika stora delar. Sedan är det dags att börja skissa. Det går att sätta vissa regler för skissandet eller så går ni helt crazy och tillåter deltagarna tolka uppgiften fritt. Ett exempel på regler kan vara att det ska vara samma lösning fast med en modifiering per ruta. Och i andra omgångar kan det vara helt fritt mellan olika lösningar per ruta.

Sätt timern på 8 minuter och börja skissa på lösningar! Här går det undan så bestäm innan om det ska vara 1 minut/ruta eller om teamet får hoppa mellan rutorna hur mycket de vill under omgången.

När det har gått 8 minuter ska alla pennor läggas ned och ni presenterar lösningarna för varandra. Här kan ni välja att köra en omgång till, antingen helt fritt eller att ni väljer ett förslag som ni vill gräva djupare i. Det finns många olika varianter på metoden och våga testa olika varianter för att se vad som blir både roligast och bäst för er.

Det var allt om UX-metoden Crazy8. Lycka till!