Appspotr - några första reflektioner


Exalterad att få komma tillbaka från semestern och få sätta tänderna i en helt ny plattform för att bygga mobilappar med helt eller lite användning av kod, s.k. lowcode. Det här är mina första tankar efter några dagars testande och labbande i Appspotr.

Uppskattad lästid : 5 minuter

Gå till avsnitt

Key takeaways

  • Appspotr ett otroligt effektivt sätt att ta en idé till färdig mobilapp
  • Effektivt sätt om man kan acceptera några begränsningar

Appspotr som plattform är redan nu kraftfull och har framförallt väldigt stor framtida potential. Så här långt så upplever jag det som en lösning som kan passa många typer av projekt och lösningar. Främst kanske lite enklare appar med fokus på information, viss personalisering och mindre interaktion. Prismodellen är lättförstådd och smidig. 

En annan väldigt intressant och attraktiv del i lösningen är själva publiceringsförfarandet till de olika appbutikerna som är inbyggt i tjänsten. Tröskeln är låg och minskar ledtiden från idé till tillgänglig app.

Några tankar kring gränssnitet

Gränssnittet i Admin CMS är kanske lite ointuitivt till en början, men när man väl har byggt några vyer och olika flöden så börjar det sätta sig. Även om det skulle må gott av att göras lite mer välstrukturerat ☺. Det går fort att skapa en första app med ett antal olika vyer och flöden, speciellt om man tar lite hjälp genom att använda någon av de tillgängliga templates för att få inspiration på hur man kan sätta ihop patches, menyer och vyer.

För redaktören kan man använda det inbyggda CMS:et för att hantera olika typer av innehåll som nyheter, event eller annat innehåll som reaktören sen kan jobba med. Som ett ytterligare plus finns en förenklad profilhantering inbyggd som gör det väldigt enkelt att anpassa innehåll för olika användargrupper samt hantera inloggning. Det går att utvidga profilen genom att använda de inbyggda dataset och kombinera det med tredje parts system som synkas, men det får jag skriva en fördjupande artikel om.

Följande tog endast ett par timmar att bygga med utgångspunkt i tillgängliga templates.

Begränsningar

Några begränsningar som jag har stött på så här långt.

  • Det är inte möjligt att kontrollera koden som styr gränssnittet (så långt jag har sett skall tilläggas), vilket kan sätta begränsningar i hur långt man kan ta det visuella. 
  • Det går att skapa återanvändningsbara komponenter för listningar och andra typer av integrationer, däremot verkar det inte gå för visuella komponenter om man vill återanvända visst typ av innehåll.
  • I dagsläget går det inte att använda animationer i gränssnittet tyvärr.
  • Även om det räknas som en "lowcode"-plattform krävs lite mer teknisk förståelse för att komma igång  än ex. webbplattformar som Webflow.

Möjligheter

  • Lättförstådd och tydlig prissättning
  • "Time-to-market" är kort
  • Inbyggt stöd för pushnotiser som också har stöd för olika användargrupper
  • Stora möjligheter med integrationer och hämta data från andra källor

Vidare skall vi utforska

Utforska integrationer, mer komplexa inloggnings- och profilflöden kopplade till externa system.

Relaterad läsning och inspiration

 

Foto i hero av Francesco on Unsplash