Varför 100 Tjejer kodar är ett viktigt initiativ

Denna artikel har migrerats från en tidigare version av vår webbplats och kan därför avvika i utseende och funktionalitet.


Under en vecka samlades över 100 yrkesverksamma kvinnor i Barcelona för att tillsammans med initiativet Tjejer kodar få lära sig om programmering. Vår kollega My var med i projektteamet bakom eventet och berättar här varför hon tycker att initiativet är så viktigt. Såväl för samhället, henne själv och för Ted & Gustaf.

Uppskattad lästid : 8 minuter

Gå till avsnitt

Under första veckan i september var My Börjeson i Barcelona tillsammans med 100 Tjejer kodar. Ett initiativ för att få fler yrkesverksamma kvinnor att lära sig om grunderna i programmering. Denna gång var det över 100 deltagare som följde med för att lära sig koda.

Varför står Ted & Gustaf bakom 100 Tjejer kodar?

Programmering är någonting vi själva älskar! Och om fler kan upptäcka glädjen med att koda är vi de första att backa ett sådant initiativ. Som arbetsgivare är vi också väl medvetna om hur svårt det är att hitta duktiga programmerare. Om vi har möjlighet att öka intresset för teknik och programmering, speciellt för kvinnor, är det någonting vi absolut vill stå bakom.

Detta är såklart en förändring som kommer ta tid, men alla små steg är viktiga och för oss är det särskilt roligt att Tjejer kodar har blivit så lyckat, både på plats och medialt. Det ger ringar på vattnet som kommer att märkas inom några år, då vi hoppas att branschen har ännu fler duktiga programmerare som skapar affärsnytta!

Så My, varför var du i Barcelona med 100 Tjejer Kodar?

Förra året var jag en av Tjejer kodars första deltagare. Vi var då 20 tjejer som åkte till Palma för att gå kursen ”Basics of web development”. Det var bland det bästa jag har gjort i mitt yrkesverksamma liv, både vad gäller social sammankomst såväl som vad jag fick lära mig.

Efter det så blev jag en del av teamet som anordnade ett Tjejer kodar-camp i London. Efter det var det en självklarhet att vara med och anordna detta camp, 100 Tjejer kodar i Barcelona.

Och på frågan varför? För att det är så otroligt roligt och inspirerande att träffa andra kvinnor som är lika intresserade av teknik som en själv! Den glädje och motivation som finns är oslagbar. Att se hur 100 kvinnor tar sig an programmering för att skapa något själva, och även lära sig av varandra är hänförande.

Vad var det bästa med att vara där?

Det absolut bästa är alla människor jag har fått möta! Alla kloka, smarta och kreativa kvinnor som delar med sig av sina idéer och tankar.

Vad tar du med dig i din roll som projektledare?

Jag tar med mig en massa nya kontakter! Jag har lärt känna UX-designers, front-endare, back-endare och framförallt människor som brinner för det de gör! Det ger mig inspiration att göra mitt jobb ännu bättre. Både från ett personligt perspektiv såväl som från perspektivet att det ger mig fler personer att ta hjälp av när det behövs.

Det 100 Tjejer kodar lärt mig är att man kan alltid kan fortsätta att lära sig nya saker. Det är en otrolig styrka och glädje i det, vilket gör mig avsevärt bättre i min roll som projektledare.

Varför är det viktigt med initiativ likt Tjejer Kodar?

Först och främst för att det finns en brist på programmerare samtidigt som det är Stockholms vanligaste yrke. Vi behöver bli fler programmerare. För att det ska ske behöver fler introduceras till programmering. Sedan blir såklart de flesta av deltagarna inte programmerare till yrket, men även med viss (om så bara lite) kunskap om programmering kan man åstadkomma mycket.

Kännedom om vad programmering kan åstadkomma gör det enklare att realisera sina idéer. Antingen genom att själv faktiskt programmera ihop det - mycket går att göra med enkla medel - eller genom att veta vem och vad att efterfråga. Ofta upplevs programmering som svart eller vitt, något att kunna - eller inte kunna. Men jag vill mycket hellre likna det vid matematik, det är ett stort spann.

Med förståelse för programmering blir man en bättre beställare, mer kreativ och troligtvis bättre på att göra verklighet av idéer! Kunskaper i programmering möjliggör ett mer kreativt och entreprenöriellt samhälle! Det gynnar både individen och samhället i stor, det är min starka övertygelse!

Någonting mer som du skulle vilja förmedla?

Ja, att jag hoppas på fler duktiga (kvinnliga) programmerare som kollegor! Vi på Ted & Gustaf söker alltid duktiga medarbetare, om du är intresserad av att vara en del av vårt team så tveka inte att höra av dig till mig eller någon av mina kollegor.